BiografieOp de huidige lokatie in Meerkerk heeft de familie van der Leeden in het jaar 1953 haar naam gevestigd, door het eerder van de bank gehuurde perceel aan te kopen. De naam van der leeden Rotanmeubelfabriek is de handelsnaam sinds het jaar 2002 voordien was dit Gebr. Van der Leeden. Mandenmakerij- en griendhouthandel. De mandenmakerij werd ingehaald door nieuwe producten, kunststof en staal deden hun intrede, en de mand was niet langer het verpakkings materiaal, het werd te duur.

Van de wilgen stokken en tenen werden ook meubels gemaakt, en een stevige aardappelmand of bloembollenmand werd nog steeds gebruikt.

Voor de vervaardiging van werkmanden werd ook rotan (pulut) gebruikt, dit materiaal bleek sterker dan de wilg en is dan ook goedkoper in gebruik.

Van de mand naar de rotan meubels is dan nog maar een kleine stap. Rotan werd het arme mensen meubel genoemd, betaalbaar en zit nog lekker ook.

Later werd het Manou meubel (donkerbruin) heel populair, dit is rotan waarvan de schil is verwijderd en daarmee net als hout, schilderbaar is geworden. Het maken van bochten en krommingen in gestoomde rotan,is eigenlijk onbeperkt zolang de hoogte van de temperatuur dit toestaat.

Door de uitvoer beperkingen, sinds 1990 en export heffingen van het grootste rotan productie land, Indonesie is de rotan materiaal prijs zo hoog dat er geen concurerende productie meer mogelijk is. De productie van rotan manden en meubels is bijna in zijn geheel uit Nederland verdwenen.

Nu 2017 Stoombuigerij ( geen grote productie aantallen ). Wel alle denkbare mogelijkheden nog steeds aanwezig.